marți, 15 noiembrie 2011

"Revolutionarul" 4S

De ceva timp am un debate online cu trei oameni din categoria high-end la capitolul educatie, pe tema pretului ridicat (dupa parerea yours trully) al "noului" iPhone.


Oamenii astia trei, dintre care doi sunt din cand in cand cititori ai acestui blog (probabil cand se plictisesc pe acasa si n-au ce face) sunt un esantion interesant din categoria "potential cumparator de iPhone". In primul rand pentru ca niciunul nu foloseste in prezent un iPhone propriu si personal (adica platit din banii lor) si in al doilea rand pentru ca sunt de formare altceva decat economisti (unu' e IT-ist, altul e matematician iar al treilea este inginer) - so, I don't blame them. La urma urmei, cu oameni de-astia merge inainte societatea consumerista.

Lucky (sau unlucky me): oricate argumente le-as aduce, nu se lasa convinsi ca 4S-ul nu este un produs nou in adevaratul sens al cuvantului ci este mai degraba un facelift si ca, in aceasta calitate a mariei sale, nu merita sa coste atat cat costa. Mai mult, din lipsa de contra-argumente solide domniile lor (bine, cel putin doi dintre ei) m-au etichetat drept om cu vederi comuniste. Funny guys!

Prin urmare, va rog frumos pe cineva (oricine) sa le explice ca:
1. Intr-o economie de piata, o firma serioasa urmareste ca in timp costurile pentru productia unui bun sa scada pe unitatea de bun produs.
2. Fix asta vrea si Apple atunci cand pe 4S pune:
- aceeasi carcasa (e drept, cu doua gauri in plus);
- acelasi harddisk;
- acelasi ecran/display, cu aceeasi rezolutie si cu aceleasi features;
- acelasi RAM;
- un procesor care e doar o variatiune a celui anterior (e la fel de rapid).
 ca pe iPhone 4: sa aiba un profit net mai mare pe unitate decat a avut cu modelul anterior.

Ia bagati un oki aici.

3. Sa contesti pretul si practicile unui vanzator nu se numeste comunism ci drept la opinie personala. Din contra, sa-l contesti si sa-l etichetezi pe cel care isi exercita dreptul la opinie personala pentru ca indrazneste sa o faca, sa numeste comunism. Pentru ca asa faceam comunistii pe vremuri: bagau pumnul in gura celor care indrazneau sa intrebe "da' de ce?".
4. iPhone 4S se vinde nu pt. ca vai ce mare scula e el ci pentru ca atrage publicul pe baza inertiei capatata din "succesurile" anterioare. A se vedea multimea de posesori de iPhone 4 care nu vrea sa treaca la 4S intrucat and I quote "nu le aduce nimic in plus fata de ce le aducea modelul anterior" precum si multimea de dezamagiti cand au vazut ca 4S nu e 5 si ca arata fix ca 4.


L.E. Alte argumente la guru zoso, aici.

4 comentarii:

  1. 1. Sunt inginer-economist, cu diploma :)
    2. iPhone 4S are mai mult decat 2 gauri in plus in carcasa, detalii aici: http://www.apple.com/iphone/compare-iphones/. Cele mai insemnate diferente sunt in platforma software, Siri si procesorul dual-core.
    3. De acord cu concluzia ta: scopul Apple e sa aiba un profit cat mai mare pe bucata decat la modelul anterior.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Inginer-economist? Well, excuse me :)
    2. Eu chiar vorbeam de carcasa, nu era la misto. Iar apropo de soft, au aparut deja articole despre o problema a softului care face ca bateria sa se descarce foarte repede. Siri e o jucarie, nimic serios; ceva adaugat ca bonus ca sa mai indulceasca amarul celor ce asteptau 5-ul.
    3. ... iar al utilizatorilor sa gaseasca cea mai buna optiune calitate/pret :) Citeste post-ul lui zoso si zi-mi cu ce NU esti de acord de acolo ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa nu uit: de la data cand a aparut iPhone 4 si pana la momentul 4S, standardele pe piata s-au mai schimbat. Da, 4S a evoluat la unele capitole fata de 4, dar raportat la piata e tot in urma daca nu chiar MAI in urma.

    RăspundețiȘtergere
  4. Lasa-l mai pe tristul ala in pace.

    Am testat Siri acum 2 saptamani in State si m-a dat ep spate. E complet inutil in Romania (de fapt in afara UK sau US), insa acolo este GENIAL. Pare o jucarie in acelasi mod in care la vremea lui telefonul mobil a parut doar o mica diferenta fata de cel fix, insa in curand a schimbat ordinea mondiala.

    Poate crezi ca glumesc, dar mie mi s-a parut fantastic sa ai la indemana o secretara 24/7 care stie sa scrie mesaje, mailuri, sa fixeze sau sa anuleze intalniri, sa caute chestii pe internet si sa iti arate drumul catre restaurantul dorit...

    RăspundețiȘtergere