miercuri, 4 ianuarie 2012

Doua sisteme falite

Primul incearca sa alinieze lumea cu rigla, calcand fara nicio remuscare peste tot ceea ce inseamna diferente.
De opinie, de personalitate, de creativitate, de orice fel. Este un sistem care portioneaza, rationeaza, limiteaza. Un sistem in care un grup are puterea si nu se sfieste sa le arate celorlalti lucrul asta. Este un sistem in care cei de la putere se agata de ea cu orice pret. Un sistem in care daca nu esti cu noi esti impotriva noastra. Un sistem in care muncesti si nu gandesti.

Al doilea este un sistem care in aparenta lasa totul la voia intamplarii dar nu se sfieste sa alinieze cu rigla, atunci cand asta serveste interesele. Un sistem care este indiferent fata de diferente. Un sistem care se lasa pacalit mult prea usor, unde hotia este ridicata la rang de arta. Un sistem in care un om ar putea ajunge sa detina jumatate de planeta pe cand ceilalti 6999999999 de oameni ar sta inghesuiti in cealalta jumatate de planeta. Un sistem care calca pe sentimente, pe notiunea de umanitate, de civilizatie.

Atat primul cat si al doilea nu se (mai) potrivesc cu asteptarile actuale ale omenirii. Cu pretentiile de rasa nobila, civilizata, cu aspiratii inalte pe care le avem. Deci, what's next? Pentru ca nu ne putem intoarce la "frigul" si "intunericul" intelectual, spiritual de dinainte dar nici nu mai putem continua asa, intr-un sistem in care de exemplu milioane de oameni au o viata mai grea doar pentru ca alti trei-patru vor sa stea in case mai mari sau sa se dea cu avioane mai scumpe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu