duminică, 8 ianuarie 2012

Bere romaneasca

Locuiesc in Ploiesti, si, ca cei mai multi ploiesteni stiu ca pana nu demult berea "nationala" a noastra (vorbesc de mase, nu de fitosi) era Ciucas, la sticla "clasica" de 0.5, de culare verde sau maro. O beam in liceu cand veneam de la fotbal de pe campul din apropiere sau mai tarziu de pe platoul de la depoul RATP. Da, bah, jucam fotbal la greu, inainte sa devin okelarist.


La un moment dat, Interbrew, care are o fabrica in partea de vest a orasului, lansase (sau re-lansase) berea Caraiman. Asta era un pic mai dulceaga decat Ciucas si de fapt decat orice alta bere de pe piata. Mi-a placut la nebunie, desi era ceva mai scumpa decat Ciucas.


But I digress... Deci ma duc la supermarket zilele astea (Kaufland in cazul de fata) si zic - ia sa vedem ce bere "nationala" putem cumpara? Ochiu' setat pe Ciucas, Caraiman, Azuga - orice din zona PH/BV.

Dupa vreo 10 minute de cautat m-am lasat pagubas: rafturile lu' nenea Kaufland (cunoscut pentru low-costu-uri) erau pline de shitbeer: Beck's, Leffe (care nu face nici un sfert din cat costa), Guinness (care avea gust de laturi combinate cu baltoaca statuta in care s-a pisat un cerb care avea diaree), Amstel (care cred ca o sa dea faliment in curand avand in vedere caKaufland nu mai comanda prea multa) + pisorci romanesti gen Noroc, Bergenbier (loserii stiu de ce) + cateva fitosenii + multe de care nu-mi mai amintesc.

Ma duc la Carrefour - bere Bucegi. Evrika, zic eu, dupa care citesc pe eticheta: made in people's republic of Bucuresti. A, da? Pai atunci s-o bea ei! Ca eu nu stau langa fabrica de bere in Ploiesti ca sa beau bere facuta pe Viilor (how ironic) sau prin Ferentexas, IMGB, Rahova sau alte zone mirifice ale capitalei. Caraiman? Neah - e oale si ulcele. Bingo! Ciucas - din pacate la pet de 2L. Am baut 3 sferturi de sticla pe nerasuflate, in amintirea tineretii.

Acum vin intrebarile:
- cum plm. sa ai fabrica de bere langa tine si sa nu vinzi nimic facut in zona?
- de ce zac sticlele de bere pe raft, in curte la fabrica (in soare), etc. Pai e simplu - cineva ia salariu de pomana. Pai bah, loserilor, voi vreti sa vindeti bere de 4 lei sticla de 0.33 in afara Bucurestiului? Pai voi  nu stiti ca in tara e saracie si ca muncitoru' prefera o bere ieftina la care nu s-a sacrificat gustul doar pentru a o pune intr-o sticla trendy? Alo, Interbrew? Bye-bye Stella Artois, Beck's si LowenBrau. We want Caraiman back. Cum? Erati in pragul falimentului si ati vandut cosmelia? Gee, I wonder why.


L.E. Pe sticlele de Coca-Cola ce ies pe poarta fabricii de la Ploiesti nu mai scrie ca sunt facute la Ploiesti. Acum scrie made in Bukale. A, da? Muie ba!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu