sâmbătă, 26 noiembrie 2011

De la ospitalitate la antisocializare la cyber-stalking

Adica astia suntem noi, romanii, ca doar n-o sa ma apuc acum sa scriu despre bulgari sau despre chinezi.

Adica era o vreme cand ne invata "tovarasa" la scoala cum ca romanii sunt ospitalieri si ca te primesc la ei in casa si ca te pun cu ei la masa, etc. 

Nu, acum nu mai e asa, desi se mai gasesc cate unii care incearca sa ne convinga de contrariu prin reclame ca asta. Da, prin diaspora sau poate prin satele izolate din Ardeal dar in niciun caz pe la noi prin "sud". Nu, acum e fiecare la casa lui, cu familia sau grupul din dotare si cu deschis usa maxim pe sfert cand bate sau suna careva. Sentimentele sincere au lasat loc suspiciunilor, arogantelor, urii, invidiei, gandurilor ascunse, etc.

Acum socilaizarea se rezuma la grupuri de oameni in care toti sunt de acord unii cu ceilalti si nu indraznesc sa-si atraga atentia intre ei atunci cand careva greseste. Iar atunci cand se intampla asa ceva, cei ce indraznesc sa iasa din "pluton" sunt aratati cu degetul sau exclusi. Caci asa e regula acum: fiecaruia i se aloca un rol in grup, pe criterii de afinitate, hobby-uri, aspect fizic (inclusiv moaca), etc. iar cel care nu se supune, e out.

Mai departe, in incercarea de a evita micile inconveniente (care da, ba, si astea ne definesc pe noi ca si oameni, alaturi de multe alte chestii) romanu' din ziua de azi prefera sa evite socializarea cu ceilalti, apeland la "instrumente" de pseudo-friendship combinat cu cyber-stalking: oare ce-o mai face X sau Y? Pe unde a mai fost? Cu cine s-a combinat? etc. A, nuuuu ... nu vreau sa ma intalnesc cu X ca poate cine stie ce ma intreaba si poate n-am chef sa-i raspund. Asa, pe feisbuc sau pe mess, pot sa dispar din campul vizual oricand vreau, fara sa suport 5 minute de conversatie plictisitoare.

Spun prostii au ba?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu