joi, 30 iunie 2011

"Cilivizatie" (I)

Inauguram cu acest post un serial despre ceea ce inseamna civilizatie, politete, bun simt in Romania secolului XXI. Sau mai degraba lipsa lor.
Daca te duci la francezi la metrou, tu ca roman, o sa observi ca lumea nu se holbeaza la tine. Sau unii la altii.

La americani, daca se intampla sa ti se intretaie privirea cu a altcuiva, mergand pe strada, o sa observi ca celalalt iti zambeste. Te si saluta daca nu mai exista si alte persoane in jur (ca doar n-o sa te salute in multime fix pe tine).

La noi, lumea se holbeaza. Nu, nu e privit pur si simplu, pentru ca privitul dureaza mult mai putin. Lumea se holbeaza... la fata ta, la haine, in ziarul tau daca il citesti in metrou, in farfuria ta, daca esti la restaurant, etc.

Poate o sa spuneti ca asa suntem noi, mai sociabili dar eu nu sunt de acord cu explicatia (a se citi scuza) asta. Si chiar urasc obiceiul asta prost. Dar stiti de ce? Nu ca as avea ceva de ascuns ci pentru ca noi romanii nu (mai) stim sa zambim, ceea ce poate fi chiar o chestiune de politete. Nu, multi dintre noi sau noi cu totii uneori, avem niste fete ingrijorate, de multe ori chiar acre. that's not a pretty sight, right? Adica cine ar vrea sa vada asa ceva every day? 

Si in plus, my dear friends, chiar NU e politicos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu