joi, 23 iunie 2011

Nu suntem "nimeni"

Sa urasti o natie pentru o mana de golani...

N-am mai fost in Franta de vreo 7 ani. Mi-e dor de Franta si ma gandesc cum sa fac sa dau o fuga pe acolo in viitorul apropiat. In Italia n-am fost niciodata si tare as vrea sa fac un road trip pana acolo.

Problema este ca acum mi-e cam teama sa merg in ambele tari si asta din cauza conationalilor care au facut (si inca mai fac) mizerii pe acolo. Poate ar trebui sa pun si Spania pe lista.

Desi cunosc romani care duc o viata normala pe acolo, au job-uri normale si au prieteni localnici stiu ca romanii au in general o imagine proasta prin tarile astea. Sau ca sa fiu mai exact, multi localnici ne urasc. Pe noi ca natie si nu asa cum ar fi corect mana aia de infractori.

Probabil hater-ii astia sunt niste oameni cu minti inguste care cred ca noi suntem un fel de tigani ai Europei. Normal ca primii catre care ma uit urat sunt italienii care ignora similitudinea dintre romana si italiana si care habar nu au de istorie. Ironic, nu, pentru o natie care ocupa un loc aparte in istoria Europei si a lumii?

Nu, nu suntem niste tigani ai Europei ci suntem unul din vechile popoare, care modelat de expansiunea Imperiului Roman a dat nastere acestei enclave de latinitate din Est. Mai mult decat atat, suntem descendenti ai Imperiului intrucat aici, la ultimul razboi daco-roman s-au facut eforturi pentru decimarea populatiei masculine. Deci e clar cum au aparut noile generatii. Adica stramosii nostri au fost printre cei care au strigat Roma victor! la cucerirea Daciei.

Multe popoare s-au pierdut in negura istoriei in timp ce noi am ramas in continuare aici, desi de-a lungul anilor am trecut prin multe mizerii, poate mai multe decat mai toate natiile batranului continent. Da, suntem saraci in comparatie cu cei din vest. Poate in loc sa stam sa ne jefuiasca otomanii, habsburgii, nazistii (voi n-ati invatat la istorie despre muntele de uraniu carat de astia de la noi?), rusii, comunistii si mai nou astia de sunt sus acum era mai bine daca ii cuceream si ii duceam in sclavie noi pe altii. Poate era mai bine daca Burebista nu se oprea cand a ajuns in mijlocul Europei sau daca la Posada Matei Basarab nu se oprea cand i s-a spus iarta-i Maria Ta, ca sunt si ei crestini! Sau poate era ma bine cand la asediul Vienei nu puneam paie in tunuri, pe acelasi principiu. Ca dupa aia au venit peste noi in Transilvania si cu greu i-am mai dat afara de acolo.

Poate ar trebui sa ma enervez cand negrii din America ii baga la gramada pe totii albii si spun ca i-au facut sclavi. Pe cine am facut noi sclavi vreodata? Nu, tiganii s-au facut singuri ca doar nu i-am adus noi din India.

Cine sunt acesti italieni si francezi care ne arata pe noi cu degetul? Nu sunt tot mafioti din aia de-i mai aresteaza politia din cand in cand pe la noi? Nu sunt tot aducatori de Carrefour, de Renault, de Société Générale, etc. adica firme care fac mai multi bani in Romania decat v-ati putea imagina vreodata?

Da, suntem saraci in comparatie cu natiile care au avut colonii si care au descoperit tinuturi de peste mari si tari. Dar mama si tata ne-au invatat in cei 7 ani de acasa sa nu mergem la straini si sa furam. Da, un 5% poate dintre noi sunt infractori, criminali ... poate multi din ei sunt mai bronzati, dar asta nu ne face nicidecum o natie de derbedei.

P.S.1: daca ai invatat franceza la scoala si te duci in Quebec sigur o sa-i faci pe cei de acolo sa zambeasca. Pentru ca pui umarul la efortul lor de a pastra ceea ce se numeste francofonie in fata valului de americanizare si pentru ca le amintesti cum se vorbeste si se scrie corect in franceza. Nu vorbesc din vise ci am patit-o personal, eu si un grupulet de romani. Francezii din Europa nu prea mai stiu sa aprecieze asta. Prefera sa ne taie cauciucurile la masina cu numar de Romania cand ne ducem in vizita.
P.S.2: sper din tot sufletul ca aia 5% de scursuri sociale sa nu ajunga si prin tari ca SUA sau Canada. Cel putin in SUA avem o imagine diferita. Poate si in Canada. Macar asa prin Luci Bouté cum pronunta ei (http://www.youtube.com/watch?v=-TkkXk2CGWM).

2 comentarii:

  1. Nici Franţa nu mai e atât de croissanteristică-purtătoare de eşarfă-artistică aşa cum era sugerat în filmele vechi, stai liniştit. Şi sunt ocupaţi să urască la grămadă toţi imigranţii, românii nu-s cu nimic mai breji decât alte naţii care le fac viaţa grea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu ca nu sunt mai breji romanii de acolo - ma refer la infractori. Daca ar fi dupa mine le-as da interdictie celor care comit infractiuni pe teritoriul altor tari. Sau se intampla deja asta?

    On the other hand, ce inseamna UE? Sa share doar partile bune sau si pe alea proaste? Adica tiganii sunt doar ai Romaniei sau ai intregii UE?

    RăspundețiȘtergere