joi, 11 noiembrie 2010

Dobitocii soselelor reloaded - despre codul nescris

Cica e trilogie. Adica daca trebuie, trebuie ... De data asta e vorba despre codul nescris si care cica nu e a lu' Da Vinci.

Coduri nescrise ale soselelor au existat si pe vremea lu' Ceaki iar daca nu le stiai, nu erai sofer adevarat. De exemplu: cand mergi pe o strada cu prioritate iar din dreapta vine o strada fara prioritate si nefericitii ce merg pe ea au vizibilitate redusa (sau daca suntem in Bukale - deloc, din cauza masinilor parcate peste tot), tu, fericitul (sau fericita, dupa caz) e bine sa dai un claxon foarte scurt, ca sa stie amaratu' ca vine ceva din stanga si sa nu se avante in intersectie.

In ziua de azi insa, vechile coduri au cam fost date uitarii, fiind inlocuite de altele mai potrivite atitudinii rutiere a soferilor (cu sa fara ghilimele) din Romani(c)a secolului XXI. Drept dovada, doi dintre cunoscutii mei nu au efectuat manevra descrisa mai sus si s-au (era sa zic infipt :))) proptit in cate o don'soara care iesise ca o floricica in intersectie.

Astazi e la moda altceva, ca de exemplu:
- sa pui avariile pentru cateva secunde cand vrei sa-l injuri pe ala din spate (in all fairness trebuie sa spun ca manevra este valabila si cand vrei sa-i multumesti ca te-a lasat sa te bagi);
- sa treci brusc pe banda urmatoare, din stanga, ca sa vada ala de era in fata ta cat de enervat esti ca te-a oprit din goana disperata pe sosea, poate chiar prin simpla lui prezenta;
- sa treci pe banda urmatoare, din dreapta, fara sa semnalizezi, ca sa vada ala de te depaseste (si nu neaparat ti-a dat si flash-uri) cat de mult te-a suparat pentru ca te-a facut sa te dai la o parte (nu mai conteaza ca mai scrie si in lege ca esti obligat sa faci asta oricum).

Ma bucur insa ca pe soselele patriei au mai ramas (inca) soferi care isi mai aduc aminte si de vremurile cand soferia era si o placere, un hobby. De unde stiu asta? Pai e simplu: pe timp de noapte, in bezna, de dupa o curba apar farurile unei masini. La un moment dat vad ca cel care vine din fata trece pe faza lunga. Dau si eu faza lunga iar in acel moment el trece inapoi pe faza scurta. Trec si eu inapoi pe faza scurta, moment in care imi apare un zambet in coltul gurii si gandesc: he knows! Ce inseamna asta? Pai daca cel care vine din fata a reactionat la schimbarea intensitatii luminii, inseamna ca nu a adormit la volan iar pentru tine e safe sa mergi mai departe.

Pun pariu ca cei mai multi dintre "marii soferi" din zilele noastre au uitat de acest cod. Il mai stiu doar soferii profesionisti, "seniorii" si ... noi, soferii adevarati :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu