joi, 23 decembrie 2010

Am citit candva o carte (partea I)

Una din putinele carti care m-au impresionat, este o carte (sau cartulie) pe care am citit-o in perioada liceului. Atata efect a avut cartea asta asupra mea, incat nu numai ca-mi amintesc si acum de ea ci chiar reusesc sa retraiesc sentimentele ce le-a trezit in mine acum mai bine de 15 ani.

Cartulia se numeste Papucii lui Mahmud si a fost scrisa de Grigore Pisculescu (a.k.a. Gala Galaction), iar actiunea se petrece in perioada Razboiului de Independenta, undeva in zona de sud a tarii, subiectul abordat fiind acela al pacatelor si al ispasirii lor.

Personajul principal, Savu Pantofaru il omoara, intr-o criza de alcoolism pe Mahmud, un prizonier turc bonlav. Cuprins de remuscari se spovedeste si primeste canonul de a lucra o mie de perechi de incaltaminte pe care il executa cu perseverenta. Apoi se duce la Constantinopole sa moara si sa fie inmormantat intr-un cimitir musulman.

Papucii lui Mahmud are o puternica tenta religioasa si predica infratirea oamenilor de orice confesiune. Indraznesc sa spun ca aceasta cartulie va merge la sufletul celor care au macar un dram de religiozitate in ei.

Spor la citit si va astept cu comentarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu