duminică, 13 martie 2011

Eurotrip - Bratislava

La Bratislava am fost de vreo 3 ori, de fiecare data prin Viena (nu exista zbor direct - sau poate exista, dar cu companii low cost) si de fiecare data mi-am spus in minte acelasi lucru: Bratislava e un fel de Brasov cu Dunare.

Sunt 2 parti distincte in Bratislava: una in care sunt concentrare cladiri vechi (gen old city center de pe la noi) si una in care predomina blocurile (comuniste, dar la prima vedere ceva mai aratoase decat la noi). Intre cele doua zone, curge Dunarea, care inca de acolo arata deja a fluviu, ca si debit de apa.

Bratislava este un oras mic, in comparatie cu multe din capitalele europene, dar cochet (o sa ma limitez la a vorbi despre partea frumoasa a orasului). Nu-ti ia mult sa vezi zona veche, pe jos ... pacat ca nu e mai mare. Este foarte curat pe strazi, nu foarte multa galagie ca prin alte parti (desi sunt destui turisti pe acolo). Traficul in oras este lejer in comparatie cu Bucuresti sau cu Varsovia iar soferii de taxi clar nu sunt atat de agresivi in trafic precum cei din cele doua orase amintite. Preturile par ceva mai mici decat in Bucuresti desi salariile sunt un pic mai mari.
La fel ca si verii lor polonezi, slovacii nu sunt atat de agitati si glumeti ca noi (exista si exceptii, normal). Inca nu-i pot judeca la capitolul cat de deschisi sunt fata de straini. Ca si in Polonia sau in Cehia exista destule frumuseti blonde si pe strazile din Bratislava, exemplare de observat in cluburile si barurile cu tematica latino. Poate mi s-a parut mie dar concentratia de astfel de localuri pe m2 sau pe suta de locuitori e cam mare in Bratislava - I wonder why...

Cu vorbitul e mai greu pentru ca limba slovaca e tot un fel de limba a lui Rumburak iar la capitolul limbi straine predomina germana, la fel ca in Cehia, Polonia sau Ungaria.

M-as mai duce in Bratislava dar doar daca as putea petrece cea mai mare parte a timpului cu cunoscuti localnici. Altfel, chestia poate deveni plictisitoare...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu