joi, 20 ianuarie 2011

Am vazut candva un film (partea I)

Spuneam intr-un post mai vechi cum ca exista un film pe lumea asta la care mi-au dat lacrimile. Nu am plans ca cica baietii mari nu plang, dar am fost profund emotionat.

Filmul se numeste Country of My Skull (sau In my country, in versiunea americana) si a fost facut in 2004.

Actiunea se petrece in Africa de Sud, in perioada imediat urmatoare abolirii politicii de apartheid si prezinta povestea unui jurnalist american (Samuel L. Jackson) trimis sa relateze de la audierile Comisiei pentru Adevar si Reconciliere si a unei poete Afrikaans (Juliette Binoche) ce relateaza pentru un post de radio.

Rand pe rand, opresorii sunt invitati sa se confrunte cu victimele lor sau cu familiile acestora si spunand adevarul curat despre faptele lor (crime, tortura)  si caindu-se, sa fie iertati.  Sincer, cata putere ii trebuie unui om sa ierte orori ca cele comise de regimul de apartheid?

Momentul (trailer - 1:10) care m-a emotionat cel mai mult este cel in care unul dintre cei care depuneau marturie ca si opresor (si cerea amnistie) este intrebat de un membru al comisiei (Reverend Mzondo), dupa ce povestise cum torturase si omorase una din victime: how does a man with a heart condition fight like a tiger? Raspunsul este naucitor: he was fighting for his life.

E un film ce trebuie vazut. Iar melodia de pe coloana sonora merge la suflet. Enjoy! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu