joi, 13 ianuarie 2011

Statul si cetateanul de rand

Cand inceteaza Statul sa-i mai reprezinte pe cetateni? Cand angajatul statului se poarta mizerabil cu cetateanul de rand si il trateaza ca pe un cersetor sau cand cei de la conducere iau hotarari ce par a servi cu totul altor interese decat celor ale majoritatii? Cand institutiile sale inceteaza sa mai functioneze sau cand sub pretextul securitatii nationale se comit ilegalitati?

De-a lungul timpului forma de existenta a Statului a evoluat, dupa parerea mea pentru ca oamenii au simtit nevoia sa fie guvernati intr-un mod care sa le reprezinte mai bine interesele. Pai daca este asa, atunci din ce motiv ne-am blocat acum? De ce nu se poate mai mult decat aceasta falsa evolutie care se intampla acum?

De ce trebuie sa traim 4 sau 5 ani cu o greseala pe care am facut-o in (ne)cunostinta de cauza la un moment dat? Sau, scenariul B: de ce nu putem face nimic atunci cand cei care promit ceva si castiga alegerile cu promisiunea o iau pe aratura pe la mijlocul mandatului?

Daca ar fi sa consideram ca cei de la putere sunt angajatii nostri, ai poporului, iar noi suntem patronatul - de ce nu putem sa-i dam afara oricand nu mai sunt capabili sa-si indeplineasca rolul? Cum adica cum? Pai uite asa, cum scrie in legea aia pe au facut-o ei de le permite patronilor de firme sa dea afara angajati cand li se scoala lor.

Ce parere aveti?

16 comentarii:

  1. foarte interesant...am sa dau un exemplu...esti la tine acasa...unde platesti lumina...apa...gaze..etc....intrebare...cum ar fi ca cel pe care l-ai lasat dintr-un motiv sau altul..sa inceapa sa dicteze sau sa faca tampenii in casa ta...si sa nu-l poti da afara?...asta legat de patroni si"sculatul" lor...e o comparatie fortata dar destul de relevatoare...

    RăspundețiȘtergere
  2. iar despre greseli facute in (ne)cunostinta de cauza...principiul il stie toata lumea.."necunoasterea legii nu te absolva de aplicarea ei"...asta vb strict juridic...pt greselile facute din alt punct de vedere...ramai tu si cu propria-ti constiinta...si ce ramane de "tras" in urma lor...

    RăspundețiȘtergere
  3. "de ce nu putem face nimic atunci cand cei care promit ceva si castiga alegerile cu promisiunea o iau pe aratura pe la mijlocul mandatului?"...acesta intrebare e cel putin amuzanta...mai ales intr-o tara ca Romania...Statul a incetat de foarte mult timp sa mai reprezinte vreun interes decat al celor pe care il conduc...a devenit o unealta care se plimba de la un grup la altul..si ce e mai grav...a devenit o rutina...nu mai pare anormal acest lucru absolut deloc!...you do the math..

    RăspundețiȘtergere
  4. Angajatul statului este pur si simplu futut la icre de tot felul de aroganti ca mine si ca tine care-si imagineaza ca el nu face nimic toata ziua si ia un ban degeaba. Asa ca sa-i mai rareasca, sa-i dea afara, ca doar ei nu au familie si copii de intretinut.

    Angajatul statului seamana uneori extrem de mult cu angajatul din privat. Uneori, angajatul din privat este o tanara de 25 de ani, aroganta, agramata, nu e in stare sa dea un raspuns civilizat, nu pentru ca nu ar stii, ci pentru ca "e sub nivelul meu".

    Unul din lucrurile care ma surprind cel mai mult este atitudinea unora din romani fata de angajatul de la stat. Radem de politisti cand ii vedem in tramvai, sau in intersectie pe ploaie cand trebuie sa dirijeze turma de nesimititi care se inghesuie imaginandu-si ca ei au prioritate.

    In ce ma priveste, recunosc: habar nu am cum are loc procesul legislativ. Am doar niste idei vagi despre cum apare un proiect de lege si care e apoi circuitul pana devine lege.

    Habar nu am de ce trebuie sa avem un presedinte o perioada de x ani. Ma hazardez totusi sa spun ca motivul se afla undeva in constitutie, dar sunt o ignoranta referitor la acest subiect.

    Sunt o ignoranta in ce priveste modul in care functioneaza Statul.
    Pe tine ce te nemultumeste? Daca vrei sa te informezi, e laudabil.
    Sunt sigura ca intrebarile tale isi pot gasi raspunsuri concrete.

    Insa daca scopul e doar sa te plangi de o anumita situatie, nu cred ca ajuta prea mult.

    RăspundețiȘtergere
  5. n-am reusit sa ma semnez pentru postul de mai sus.
    Sunt Renata.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu te supara, dar tu in ce Stat traiesti? Cred ca nu in acelasi Stat in care traiesc eu...
    E doar asa, o vaga impresie. ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Renata, liebe, doar pentru ca nu te-a dat nimkeni afara de la job, nu inseamna ca trebuie sa ignori complet ceea ce li se intampla celor care trec prin situatia asta.
    Dar nu asta e topicul. Ideea este ca de fiecare data se aud mii de voci care sustin ca am fost inselati de cei de la putere, si asta la un oarecare interval de timp de la alegeri.
    Iar intrebarea mea este de ce trebuie sa asteptam pana li se termina mandatul si nu putem face ceva mai repede, cat mai aproape ca si timp de momentul in care alesii se ratacesc de "calea ce dreapta".

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu ignor deloc asta. Dimpotriva, in primul paragraf ma refeream la usurinta cu care sunt dati afara bugetarii. Oameni cu obligatii exact ca orice alt om. poate nu m-am exprimat acolo bine.
    Ma revolta ca actualii guvernanti au creat si intretinut vrajba intre angajatii de stat si cei din privat. Avem prea multi bugetari, hai sa scapam de ei. Hai sa taiem si din pensii. Or supravietui ei cumva, si-asa se plimba toata ziua cu tramvaiul.

    Spui ca nu m-a dat afara de la job. Mi s-a intamplat sa se desfiinteze departamentul in care lucram. Adica, asa au spus ei: "se desfiinteaza".
    Insa angajatorul meu de atunci nu a scapat usor, au fost niste salarii compensatorii oferite ca sa nu facem valva sa obtinem mai multe.

    Nu e asa usor sa dai afara o persoana cu contract nedeterminat. De aceea probabil, aud tot mai mult in ultimul timp de contracte pe 6 luni. "Apoi ti-l prelungim fara probleme".

    Din acel moment m-am gandit foarte serios la toata loteria cu jobul si am inceput sa economisesc. Nu mult, dar suficient cat sa nu mai am grija ca daca ma dau afara, mor de foame.

    Desigur, daca ar fi sa-l ascult pe Boc, ar trebui sa dau drumul banilor, sa se duca in economie. Sa nu fiu o nihilista.

    Prefer insa sa am incredere in mine si sa imi verific in mod serios bugetul de cateva ori pe luna.

    Nu stiu de ce suntem inselati de cei de la putere. Poate ca semnele rele se vad dinainte de a-i vota, dar poate ne uitam mai mult la imagine si prea putin la continut. O caracteristica a oamenilor pe care ai nuantat-o destul de bine in posturile despre femei.

    RăspundețiȘtergere
  9. Are sens ceea ce spui. Ideea este insa ca intrebarea mea era despre cat de mult se mai potriveste acest sistem politic nevoilor actuale ale societatii umane.

    Am pornit de la premisa ca pe masura ce avansam ca si societate, ca si specie, reusim sa facem astfel incat in viata noastra de zi cu zi sa se strecoare cat mai putine ... sa le spunem nedreptati.

    RăspundețiȘtergere
  10. primele 3..da am uitat sa ma semnez...ze germainetor...dar nici nu conteza cice ce si cum...

    RăspundețiȘtergere
  11. and shtupid...astept cu nerabdare...."despre femei..the next episode"....nu de alta..dar noi...muritorii stam ca pe ghimpi sa aflam mai multe...despre incredibila ta experianta..si depre modul in care ai fost blagoslovit(scuza-ti cuvantul de origine slavona....de acolo vine ploaia stiu..:D) de soarta....so...don't be cruel!...share mofo..share..uite..m semnez...ze germainetor

    RăspundețiȘtergere
  12. ti-a placut cum am scis scuzati..nuu?...:)):))...same all same all...(ti-am dat si o portita)

    RăspundețiȘtergere
  13. Cam multe erate, bursucule. Nu prea ti-a priit subiectul asta :))

    RăspundețiȘtergere