duminică, 20 februarie 2011

Aventuri in America – epilog (partea a II-a)

N-a fost zi in care, mergand cu masina pe strazi sa nu ma uit cu atentie in jur, la masini, la cladiri si chiar la oameni (inclusiv cei din masini). La acestia din urma ma uitam totusi cu o oarecare retinere, gandindu-ma ca poate nu e OK sa faci asta, in America.

In ultimii ani (cred), masinile americane au inceput sa se europenizeze - a se vedea exemplul numit Buick LaCrosse. Ha! Pana si numele suna european (adica french). Nu, nu la capitolul motorizari - americanii folosesc in continuare motoare insetate dupa combustibil, desi Toyota Prius a devenit foarte populara - ci la capitolul design interior dar mai ales exterior.

Intotdeauna am suspectat ca americanii au o admiratie ascunsa fata de Europa si as indrazni sa spun in primul rand fata de Franta. Spun ascunsa pentru ca daca mergi in America, constati ca cei de acolo se comporta ca si cum nu le-ar pasa de restul lumii - NOT true! Si spun Franta pentru ca sunt multe lucruri care tradeaza prietenia (de demult) cu cei din tara cocosului galic. Adica de atunci cand Franta a ajutat America in Razboiul de Independenta.

Americanii puteau schimba numele sau puteau alege altele de la inceput. Dar nu. Au ramas cu: Detroit, Chicago, Illinois, Cadillac si nenumaratele localitati cu nume de origine franceza raspandite pe tot teritoriul american, nu numai in zonele invecinate Québec-ului sau in Louisiana.

Ca sa nu mai vorbim de asta, desi nu stiu cat adevar istoric se afla aici:

"It has been said that the colors of the American flag were chosen in likeness to those of the French:  The red is the blood shed for liberty, the white for equality, and blue for fraternity/brotherhood."

Va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu